Poranna Prasówka | Ogień pod kuchnią
01.07.2021 - 10:00 / Namiot FKŻ, ul. Józefa 36 | live: 30.jewishfestival.plRozmowy o kuchni rozpalają tak samo, jak rozmowy o polityce. Dodatkowo wybory naszego języka często nie są wyborami jedynie kubków smakowych, lecz tożsamości, historii rodzinnej, przyzwyczajeń czy religii.
O tym, czym jest kuchnia żydowska, jak zaszyta jest w polską, jaka jest w Nowym Jorku a jaka w Tel Awiwie – porozmawiamy z Bartkiem Kieżunem (znanym jako Krakowski Makaroniarz) pisarzem i antropologiem kultury specjalizującym się w kuchni Południa. Bartek uczył gotowania żydowskich potraw w Cook Upie i oraz na specjalnym kursie opracowanym dla Muzuem Polin. Aktualnie przygotowuje książkę o potrawach z Tel Awiwu i Jerozolimy. Chałka, szakszuka, gęsi pipek, hamantasze, bajgle… to wszystko omówimy!